Hangi Televizyonu Satın Alacağınıza Karar Veremiyorsanız Bu Rehber Tam Size Göre

26-01-2023 08:32
Hangi Televizyonu Satın Alacağınıza Karar Veremiyorsanız Bu Rehber Tam Size Göre

Ev teknolojilerinde en fazla yol kateden cihazların içinde şüphesiz ki televizyonlar gelmektedir. 10 yıl öncesine kadar tüplü televizyonlar kullanılırken günümüzde farklı teknik özelliklere sahip farklı sınıflardaki televizyonlar kullanılmaktadır. Televizyon almanız gerekiyor ancak hangi türde bir televizyon alacağınıza karar veremiyorsanız o zaman rehberimiz sizlere yardımcı olacaktır.

Televizyon Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada yer alan televizyon çeşitleri plazma TV, LCDTV ve led TV olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Bu televizyon türlerinin sahip olduğu özellikleri bilmenin yanı sıra aralarındaki farkı bilmeniz de karar verirken sizlere yol gösterici olacaktır.

Plazma TV

Maddenin 3 halinden farklı olan plazma teknolojisini kullanılarak üretildiği televizyonlara plazma TV adı verilmektedir. Kalınlıkları 8. 8 ile 13 santim arasında değişen plazma TV’lerin ağırlıkları ise 25 ile 60 kilo arasında değişkenlik göstermektedir. Duvara asılarak kullanma imkanı sunan plazma TV’ler aynı zamanda manyetik alanlardan etkilenmektedirler. Yüksek kontrast ve parlaklık oranına sahip olan bu televizyonlar aynı zamanda en aydınlık ortamlarda bile rahatlıkla izlenmektedir. Ekranlarının merkezinden köşelerine kadar mükemmel görüntü sunması bir yana 160 derecelik görüntü açısına sahip olan düz ekran yapıları bulunmaktadır. Bu sayede oturma konumunuz ne olursa olsun plazma TV’nizi rahatlıkla izleyebilir ve görüntü kaybı yaşamazsınız. Plazma TV’lerinin diğer seçeneklerine göre tek dezavantajı ise plazma TV fiyatlarının daha yüksek olmasıdır. Ancak kullanım ömürleri açısından bakıldığında plazma TV’ler daha uzun ömre sahip olmaktadır. Ayrıca plazma TV’ler gelecekteki teknolojilere şimdiden hazırdır.

LCD TV

Liquid crystal display kendilerini üzerinden oluşan LCD televizyonların ana teknolojisi sıvı kristallerdir. Bu sıvı kristaller ışığın geçmesine engellemesinin yanı sıra ışığı serbest bırakma özelliğine de sahiptirler. LCD televizyonlar ince ve hafif olmalarından dolayı tercih edilmektedir. Görüntülerini yüksek çözünürlükte sunan LCD TV’lerin nokta aralıkları da görünmez. Bu sayede görüntüler uzaktan olduğu kadar yakından da mükemmel bir şekilde sergilenir. LCD TV’ler göz yormamasının yanı sıra odaklanma sorunu olmadığı için daha net ve keskin görüntüler sunabilmektedir. Güç tüketimleri açısından plazma televizyonlara göre çok daha azdır. LCD televizyonlarının en sevilen özelliklerinden birisi de dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını destekleyebilmeleridir. Bu sayede LCD ekranlar televizyon olarak kullanabildikleri gibi monitör olarak da kullanılmaktadır. Son olarak DVD oynatıcı, ev sinema sistemleri, dijital yayın çözücü ya da video kamera gibi televizyona bağlı olması gereken birçok ekipman bulunmaktadır. Her bir ekipmanın ayrı ayrı televizyona takılıp çıkartılmaması için çok bağlantılı el CD televizyonların tercih edilmesi gerekmektedir.

LED TV

Grundig led tv, arka aydınlatmasında led teknolojisi kullanılan düz panel ekranlara uygulanan görüntüleme teknolojisine sahiptir.

Grundig led tv 3 farklı LED kullanılmaktadır. Bunlardan ilki arkadan aydınlatmalı led televizyonlar olmaktadır. Bu televizyonlarda ışığın ekrana yan arkadan yansıtılması sağlayan ve ekran kenarlarında yer alan beyaz ledler bulunmaktadır. Bu teknolojinin kullanılmış olduğu ekranlar daha ince olmakla birlikte ışık ekran boyunca eşit olarak dağıtarak daha iyi bir görüntü kalitesi sunmaktadır. Led televizyonlarda kullanılan bir diğer aydınlatma türü ise doğrudan aydınlatmadır. Ekran arkasında doğrudan RGB kullanımı sayesinde ekranın istenilen alanına karartma uygulaması yapılabilmektedir. Son olarak dizi aydınlatma da ekran arkasında tek tek dizilmiş kontrol edilen led kullanımı söz konusu olmaktadır. Bu dizilim aynı zamanda led televizyonların daha az enerji tüketmesini sağlamaktadır. Dizi aydınlatmanın bir diğer avantajı ise daha fazla renk aralığı sağlamasıdır ve bu sayede sahne geçişleri fark edilmez oluşudur.

Bunları da Bilmelisiniz

Televizyon teknolojileri son derece gelişmiş olduğu için seçim yaparken zorlanmanız son derece doğaldır. Söz konusu televizyonlar olduğunda 3D, HDTV ya da HDMI gibi terimler duymanız son derece mümkündür. Bu terimlerin ne anlama geldiğini bilmek seçim yaparken size avantaj sağlayacaktır.

HDTV

HD teknolojisi hayatımızda uzun süredir var olan teknolojilerden biri olmakla birlikte her geçen gün kendini geliştirmektedir. Görüntülerin daha gerçekçi olmasa ve renklerin daha detaylı görünmesini sağlayan bu teknoloji sahip olan televizyonlardan seçim yapmanız izleme kalitenizi arttırması açısından son derece önemli olmaktadır.

3D

Görüntülerin 3 boyutlu olarak izlenmesini sağlayan 3D teknolojisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yavaş yavaş hayatımıza giriyor. Genellikle sinemalardan tanıdığımız 3D teknolojisi artık makul fiyatlar sayesinde evlerimize de girmeye başladı.

HDMI

Ses verilerini sıkıştırmadan dijital olarak aktarılmasını sağlayan HDMI, oyun konsolu bilgisayar ya da video oynatıcı gibi cihazların televizyona bağlanmasını sağlamaktadır.

Çözünürlük

Söz konusu televizyon olduğunda sıklıkla duyulan terimlerden birisi de çözünürlük olmaktadır. Çözünürlük ekrandaki küçültme oranını belirtmek için kullanılan bir terimdir. Çözünürlüğün artması ekranın küçülmesi anlamına gelmektedir. Yani çözünürlük küçüldükçe pikseller büyür. Ekran değerlerinin piksel/inç cinsiyle ifade edilmesinin yanı sıra ekran tipleri 83 ile 120 piksel/ inç arasında olmaktadır. Piksel ve inanç değerleri aynı olan ekranlarda görüntü oranı da aynı olmaktadır.

24p Gerçek Sinema

Sinema deneyimini evlerinize getiren teknolojiye 24 p gerçek sinema teknolojisi denmektedir. Bu mod ile filmleri yönetenlerin büyük ekran içi düzenlediği saniyede 24 kare hızında izlenmesine olanak tanınmaktadır. Bugün evlerimizde izlediğimiz filmler sinema salonlarında olduğundan çok daha hızlı bir şekilde oynatılmaktadır. Çünkü televizyonlarda saniyede 25 kare hızında yayın yapılmaktadır. 24 p modunun seçilmesiyle ise saniyede 25 değil 24 kare hızıyla filmlerin oynatılmasına sağlayabilmekteyiz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.